Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem

Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem
Zdjęcie - Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gęś to arystokracja wśród drobiu. Obecna w staropolskiej kuchni od dnia św. Marcina - przypadający na 11 listopada - przez święta Bożego Narodzenia do końca zimowego karnawału. To najbardziej ekologiczne mięso, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni.
Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina!

Składniki:

Zdjęcie - Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
  • pierś umyć, osuszyć, uwolnić mięso od kości, odciąć nadmiary tłuszczu. Delikatnie naciąć skórę ostrym nożem w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa. Dzięki temu lepiej wytopi się tłuszcz. Piersi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, następnie obłożyć posiekanym czosnkiem i ułożyć na gałązkach rozmarynu. Naczynie z mięsem zafoliować i odstawić do lodówki na 24-48 godzin ( jest to tzw. sucha marynata). Marynowałam 48 godzin
  • piersi ułożyć na lekko nagrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Powoli na małym ogniu wytapiać tłuszcz. Gdy skórka się zbrązowi zlać tłuszcz, ułożyć piersi tym razem mięsem do dołu i obsmażyć
  • ułożyć piersi w naczyniu żaroodpornym, zalać wytopionym tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C, przykryć i dusić około 45 minut do 1 godziny, następnie naczynie odkryć i dopiekać jeszcze 15 minut, by skórka stała się chrupiąca
  • zanim pokroisz mięso pozwól mu odpocząć przynajmniej 5-8 minut. Dzięki temu mięso zatrzyma soki i nie będzie suche. Mięso podałam z sosem żurawinowym . Na przepis zapraszam tutaj
ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Uwagi: drugą gęsią pierś jedliśmy odgrzewaną następnego dnia i była jeszcze lepsza. Dlatego trudno mi zgodzić się z twierdzeniem, iż odgrzewana gęsina jest łykowata i niesmaczna.
    Zdjęcie - Gęsia pierś pieczona z majerankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów