Gęsi smalec
 
            
 Goose lard 
  
 
 
Składniki. 
30 dag tłuszcz gęsi, 
skórka 
2 łyżki wody 
1 cebulka 
1 łyżeczka majeranku 
sól 
 Wykonanie. Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody. Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać i odstawić do stężenia. 
 Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. 
 Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym. 
 
            