Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy
            
Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ można go zrobić znacznie wcześniej i przelać do miseczek tuż przed podaniem. Stanowi znakomitą przekąskę podczas letniego "garden party".
Zupę można przygotować w 15-20minut, ale stanowczo trzeba jej pozwolić "przegryźć się" przez co najmniej 2godziny.
Jest bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów, krojonych
 - 500 g przecieru pomidorowego
 - 1 szklanki soku pomidorowego
 - 1 łodyga seler naciowego
 - 1/2 czerwonej świeżej papryki
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - kilka listków pietruszki
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
 - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
 - 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
 
Sposób przygotowania:
1. Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę.
2. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i ząbek czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Przelej do garnka.
3. Dodaj całą puszkę pomidorów i resztę warzyw, dopraw przyprawami.
4. Zupę odłóż do lodówki na co najmniej 2godziny.
5. Przelej Gazpacho do miseczek i udekoruj pietruszką. Podawaj od razu.
Ilość porcji: x 8 Czas przygotowania: 20min
            



