Gazpacho

Gazpacho

W takie upały wprost nie sposób obejść się bez jakiejś spożywczej ochłody. Jeśli już znudzą się nam napoje i lody, proponuję gazpacho - czyli hiszpański chłodnik. Łączy w jednym trzy zalety: chłodzi; jest gęsty i dość sycący, no i przede wszystkim składa się z warzyw, więc nie tuczy. Jest wiele przepisów na gazpacho. Próbowałam kilku i ten poniżej smakuje mi najbardziej.

Składniki:

400 g dojrzałych pomidorów

1 zielony ogórek

po małym strąku (ewentualnie pół) czerwonej i żółtej papryki

jedna mała papryczka chilli

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek, sól, pieprz

łyżka octu balsamicznego

pół pęczka świeżej bazylii

ewentualnie 2 kromki białego chleba lub kawałek bagietki

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój pozostałe warzywa. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek oraz paprykę, podsmaż i duś przez 15 minut. Dodaj ogórki i pomidory, dolej trochę wody, dosyp przyprawy, i gotuj całość przez około 20 minut. Następnie ostudź i zmiksuj zupę, wstaw ją do lodówki co najmniej na godzinę.

Jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, pokrusz chleb i wrzuć do talerza przed podaniem zupy.

Zdjęcie - Gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby zrobić taki ozdobny kwiatek z papryczki chilli, przekrój ją ostrym nożem na cztery części i wrzuć na kilka minut do bardzo zimnej wody.

Kategorie przepisów