Garniec soczewicy

Garniec  soczewicy

To gęsta, rozgrzewająca zupa z czerwonym winem i...pomarańczą. Smaczna, taka... inna, o ciekawej nucie. Zrobiłam  inaczej niż zaleca O. Kazimierz, bo pomidory, wino i sok pomarańczowy dodałam pod koniec gotowania, ale przepis podaję bez zmian.

Smacznego i udanego weekendu Wam życzę!

Zdjęcie - Garniec  soczewicy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/"źródło: "Klasztorne specjały. Tradycyjne potrawy Ojca Kazimierza" O. Kazimierz Józef Kmak O. Cist. wyd. Publicat/

Garniec soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 pomidory
  • pomarańcza
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki miodu
  • natka pietruszki

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Tuż przed końcem smażenia dodać czosnek. dodać paprykę, soczewicę, chwilę smażyć, następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Dodać liście laurowe, bulion, wino oraz pomidory pokrojone w kostkę (razem z sokiem). Pomarańczę wymyć, sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy owocu, a następnie wycisnąć sok. Około 1/4 szklanki soku wlać do wywaru i dodać skórkę.

Całość gotować po przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka. doprawić solą, pieprzem i miodem. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Kategorie przepisów