Galette z brzoskwiniami i malinami

Galette z brzoskwiniami i malinami

Aż wstyd się przyznać, ale całe ciasto starczyło nam tylko na jedno posiedzenie przy kawie. Nie wiem czy to kwestia dojrzałych owoców czy delikatnego ciasta kruchego, jedno jest pewne- ten deser wart jest małego obżarstwa!

Zdjęcie - Galette z brzoskwiniami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania możecie użyć dowolnych owców, w zasadzie sprawdzą się każde sezonowe- morele, truskawki, a nawet jabłka.

Zdjęcie - Galette z brzoskwiniami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę tu jeszcze wspomnieć o cieście. Jest niewiarygodnie kruche, rozdziela się na subtelne ‚listki’ (prawie jak francuskie). Aby jednak udało się idealnie, musicie robić je błyskawicznie (najlepiej robotem kuchennym) i używać przy tym zimnych składników.

Zdjęcie - Galette z brzoskwiniami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Galette z brzoskwiniami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Galette z brzoskwiniami i malinami

Agata, 23 lipca 2014

Zdjęcie - Galette z brzoskwiniami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę połącz ze śmietaną, masłem i solą- bardzo szybko, najlepiej kilkoma pulsacyjnymi obrotami robota kuchennego. Uformuj ciasto w dysk, zawiń w folię i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.

Brzoskwinie pokrój w ósemki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem z limonki. Na koniec dodaj maliny, delikatnie połącz.

Ciasto rozwałkuj na kształt okręgu o grubości ok.5 mm. Na środku ułóż owoce, brzegi ciasta zawiń do środka, pozostawiając na środku "okienko" z owocami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, obsyp cukrem (1-2 łyżeczki).

Piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do zezłocenia. Przed podaniem lekko ostudź (aby soki z owoców związały).

Kategorie przepisów