Fusilli po tyrolsku

Bardzo smaczny pomysł na danie z makaronem. Sos pomidorowo-pieczarkowy z boczkiem i winem powinien przypaść do gustu zarówno paniom, jak i panom ;) Danie konkretne, sycące i wcale nie nazbyt tłuste, za to bogate w błonnik i likopen :)
FUSILLI PO TYROLSKU (na 4 porcje) 400g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego, 250g wędzonego boczku w plasterkach, 250g pieczarek, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2/3 szklanki białego wina, 2 łyżki oliwy, pieprz, ewentualnie sól, szczypta suszonego oregano, szczypiorek, kilka listków bazylii
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Za pomocą łyżki cedzakowej odsączyć go z tłuszczu, który się wytopił i ułożyć na papierowych ręcznikach. Z patelni zlać tłuszcz z boczku, wlać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, a gdy wyparuje woda, którą puszczą pieczarki, wlać wino. Gotować, a gdy odparuje mniej więcej połowa wina, dodać pomidory z puszki i podsmażony wcześniej boczek. Gotować na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, o ile boczek był mało słony) i oregano. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Podawać razem z sosem, posypany posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi zmianami)

FUSILLI PO TYROLSKU (na 4 porcje) 400g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego, 250g wędzonego boczku w plasterkach, 250g pieczarek, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2/3 szklanki białego wina, 2 łyżki oliwy, pieprz, ewentualnie sól, szczypta suszonego oregano, szczypiorek, kilka listków bazylii
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Za pomocą łyżki cedzakowej odsączyć go z tłuszczu, który się wytopił i ułożyć na papierowych ręcznikach. Z patelni zlać tłuszcz z boczku, wlać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, a gdy wyparuje woda, którą puszczą pieczarki, wlać wino. Gotować, a gdy odparuje mniej więcej połowa wina, dodać pomidory z puszki i podsmażony wcześniej boczek. Gotować na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, o ile boczek był mało słony) i oregano. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Podawać razem z sosem, posypany posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi zmianami)
