Frytki z cukinii

Frytki z cukinii
Frytki z cukinii, to lekka i zdrowa przekąska. Są bardzo smaczne i z pewnością Was uzależnią. Młode cukinie mają nie wykształcone pestki, więc można wykorzystać je w całości. Ze starszych należy usunąć miąższ z pestkami. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam takie smakowite frytki  ?

Zdjęcie - Frytki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 mniejsze cukinie
  • 1/3 szklanka oliwy lub oleju np. z pestek winogron
  • spora szczypta suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 szkl. drobno startego twardego sera np. bursztyn lub parmezan
  • sól morska
Cukinie kroję na dwie połowy, następnie na grubsze, podłużne frytki. Rozkładam na desce i delikatnie posypuję solą. Odstawiam na trzydzieści minut. Po tym czasie, kawałki cukinii, osuszam papierowym ręcznikiem. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Do miseczki daję oliwę, paprykę w proszku i suszone zioła. Wszystko mieszam. Frytki, daję partiami do miseczki i delikatnie obtaczam w ziołowej oliwie. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam kawałki cukinii. Na koniec frytki delikatnie posypuję parmezanem. Cukinię piekę około 15 – 20 minut, do zrumienienia. Pod koniec pieczenia, można przełożyć blaszkę na środkową półkę piekarnika. Cukinia, najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego ?

Zdjęcie - Frytki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Frytki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów