Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Zdjęcie - Frittata ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No i kończy się nam szparagowy sezon. Dla tych szczęśliwców, którzy mają jeszcze w lodówce pęczek, albo zamrozili kilka sztuk, proponuję frittatę, pyszną wersję starego, dobrego omletu.

Zdjęcie - Frittata ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Frittata to doskonały pomysł na ciepłą kolację, a nawet lekki obiad. Składniki mogą być w zasadzie dowolne- papryka, brokuły, szynka, ser, pieczarki. Lub w wersji de lux- szparagi właśnie. Smacznego! :)

Zdjęcie - Frittata ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla 4 osób.

Zdjęcie - Frittata ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata ze szparagami

Agata, 10 czerwca 2014

Zdjęcie - Frittata ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Tak oczyszczone pokrój na ok. 2 cm kawałki, odłóż główki na później.

Na patelni przesmaż pokrojoną w paseczki szynkę, dodaj drobno posiekaną szalotkę, zeszklij ją. Dorzuć szparagi, smaż 2 minuty.

Składniki na patelni zalej przyprawioną do smaku mieszanką śmietanki i jaj. Posyp tartym serem, na wierzchu rozłóż główki szparagów. Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz, aż frittata się podniesie i lekko zarumieni. Możesz też smażyć ją tylko na gazie, kontroluj jednak, aby dno frittaty zbytnio się nie zarumieniło.

Kategorie przepisów