Fricassee z piersi kurczaka

Fricassee z piersi kurczaka


Chicken fricassee. Zdjęcie - Fricassee z piersi kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce.
Składniki. Zdjęcie - Fricassee z piersi kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
750 g piersi z kurczaka, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka estragonu, 2 ząbki czosnku, 1 goździk, kawałek cynamonu, 250ml bulionu z kurczaka, 250ml śmietanki kremowej, 100ml wina białego, słodkiego, 100g masła, 2 łyżeczki kaparów, 2 łyżeczki mąki, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Zdjęcie - Fricassee z piersi kurczaka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie.
Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa.

Kategorie przepisów