Francuskie tosty z bananem i jagodami

Prawdziwa rozpusta na śniadanie :) Jak dobrze mieć w zamrażarce jagody, by móc z nich skorzystać w środku zimy :) Po tak pysznym śniadaniu, dzień od razu zapowiada się lepiej.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Moje obiady” (sic!), a znalazłam go na blogu testy kulinarne :)

FRANCUSKIE TOSTY BANANEM I JAGODAMI
(na 2 porcje)
4 kromki pieczywa tostowego,
2 jajka,
1 łyżka cukru pudru,
½ banana,
ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone),
1 łyżeczka cukru lub miodu,
2 łyżki masła,
+ cukier puder do posypania albo bita śmietana
Jagody (jeśli są mrożone – lekko rozmrozić) wymieszać z cukrem lub miodem. Dodać rozgniecionego banana, który utrzyma to wszystko w całości.
Pieczywo tostowe cienko posmarować masłem po obu stronach.*
W misce ubić jajka z cukrem pudrem i zamoczyć w nich kawałki chleba z obu stron. Wyjąć, rozsmarować owoce na 2 kromkach, przykryć pozostałymi kromkami i lekko przygnieść na brzegach – jajko pomoże skleić chleb.
Tosty smażyć na reszcie masła na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron, naciskając kromki łopatką.
Gotowe tosty można podawać posypane cukrem pudrem albo z resztą mieszanki owocowej i bitą śmietaną.
* Szczerze mówiąc, nie wiem po co to smarowanie masłem. W środku i tak nie pomaga, bo sok jagodowy i tak trochę wsiąka w chleb podczas smażenia, a masło z wierzchu utrudnia obtoczenie w surowym jajku, które zamiast nasączyć chleb, ześlizguje się z niego. Następnym razem nie smarowałabym :)

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Moje obiady” (sic!), a znalazłam go na blogu testy kulinarne :)

FRANCUSKIE TOSTY BANANEM I JAGODAMI
(na 2 porcje)
4 kromki pieczywa tostowego,
2 jajka,
1 łyżka cukru pudru,
½ banana,
ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone),
1 łyżeczka cukru lub miodu,
2 łyżki masła,
+ cukier puder do posypania albo bita śmietana
Jagody (jeśli są mrożone – lekko rozmrozić) wymieszać z cukrem lub miodem. Dodać rozgniecionego banana, który utrzyma to wszystko w całości.
Pieczywo tostowe cienko posmarować masłem po obu stronach.*
W misce ubić jajka z cukrem pudrem i zamoczyć w nich kawałki chleba z obu stron. Wyjąć, rozsmarować owoce na 2 kromkach, przykryć pozostałymi kromkami i lekko przygnieść na brzegach – jajko pomoże skleić chleb.
Tosty smażyć na reszcie masła na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron, naciskając kromki łopatką.
Gotowe tosty można podawać posypane cukrem pudrem albo z resztą mieszanki owocowej i bitą śmietaną.
* Szczerze mówiąc, nie wiem po co to smarowanie masłem. W środku i tak nie pomaga, bo sok jagodowy i tak trochę wsiąka w chleb podczas smażenia, a masło z wierzchu utrudnia obtoczenie w surowym jajku, które zamiast nasączyć chleb, ześlizguje się z niego. Następnym razem nie smarowałabym :)

