Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa


Składniki
- 3,5 kg brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem)
- sok i skórka otarta z jednej małej cytryny
- 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce)
Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok.
Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się rozpadną i uzyskam odpowiadającą mi konsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką.