Francuskie paszteciki z kurkami


- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Pyszna, szybka przekąska przygotowana z gotowego ciasta francuskiego i duszonych kurek. Z dodatkiem świeżej natki pietruszki i parmezanu. Idealna na spotkania z przyjaciółmi, przekąskę czy kolację.
Składniki- ciasto francuskie - 1 arkusz
- kurki - 100 g
- parmezan - ok. 6 łyżek
- oliwa - 2 łyżki
- natka pietruszki - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- cebula - 1
Cebulę pokroić w kostkę, Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać oczyszczone i pokrojone na drobniej kurki, podlać odrobiną wody i dusić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować, na całej powierzchni rozłożyć farsz kurkowy, posypać parmezanem oraz natką pietruszki. Zwijać wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić na wąskie paski i układać na wysmarowanej blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Wierzh posypać odrobiną parmezanu. Wstawić paszteciki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 min. Podawać gorące.
Smacznego:)