Francuska tarta jabłkowa
Dziś powracamy do klasyki, bo ta, jak to mówią - zawsze w cenie. Czy w cenie - nie wiem. Wiem na pewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci.
Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.
Składniki:
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać.
Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie posypać wierzch tarty łyżką cukru i piec kolejne 10-12 minut.
Wierzch upieczonej tarty delikatnie posmarować cienką warstwą konfitury/marmolady morelowej.
Smacznego !
Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 3-4 jabłka
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru + 1 łyżka do posypania
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- konfitura lub marmolada morelowa
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać.
Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie posypać wierzch tarty łyżką cukru i piec kolejne 10-12 minut.
Wierzch upieczonej tarty delikatnie posmarować cienką warstwą konfitury/marmolady morelowej.
Smacznego !