Francja: Tapenada z czarnych oliwek

Francja: Tapenada z czarnych oliwek
Zdjęcie - Francja: Tapenada z czarnych oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Zawsze myślałam, że tapenada pochodzi z Hiszpanii.  Wertując „Moją kuchnię w Paryżu” Davida Lebovitz’a znalazłam przepis na tę klasyczną pastę. Polecam fanom oliwek na grzanki lub do nadziewania.  U mnie sprawdziła się jako dodatek do ciasta francuskiego z bakłażanem i serem oraz do grzanek.

Wszystkie składniki oprócz oliwy i soli umieszczamy w blenderze, mielimy. Dodajemy oliwę, ponownie mielimy do konsystencji grudkowatej pasty. Próbujemy, jeśli trzeba, dodajemy szczyptę soli. Trzeba sprawdzić ponieważ anchois, kapary oraz oliwki są zazwyczaj wystarczająco słone.  Pastę można przechowywać w lodówce przez tydzień.

Zdjęcie - Francja: Tapenada z czarnych oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów