Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji

Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji

Zdjęcie - Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem wielką miłośniczką wszystkiego co francuskie, dlatego dziwię się sama sobie, że to moje pierwsze podejście do tych chlebków. Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka zwanego foccacia. Chlebki w kształcie listków popularne są głównie w rejonach Prowansji. Można je wypiekać z przeróżnymi dodatkami, ziołami, kaparami, czy suszonymi pomidorami.

Ja zdecydowałam się na wersję z solą gruboziarnista i rozmarynem. Druga wersja to chlebowe listki z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Oba są fantastyczne w smaku, dlatego trudno mi polecić, które są lepsze. Tak naprawdę dodatki możecie dobierać samodzielnie lub zupełnie z nich zrezygnować.

Zdjęcie - Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fougasse – chleb w kształcie liścia

  • 550 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 350 ml wody + 10 ml
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy + do posmarowania misy
  • dodatki np. rozmaryn, sól gruboziarnista, oliwki, zioła prowansalskie
  • szklanka kostek lodu
  1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy letnią wodą, tak by je zasłoniła. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia.
  2. W mące robimy wgłębienie, dolewamy zaczyn, dodajemy sól i stopniowo wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, najlepiej mikserem przez 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
  3. Misę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
  4. Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość (zdjęcie 1). Wtedy dzielimy je na 8 części.
  5. Każdą kulkę ciasta spłaszczamy i wałkujemy tworząc podłużny placek lub trójkątny liść (zdjęcie 2).
  6. Listek nacinamy na środku na pół i po skosie z dwóch stron (zdjęcie 3). Dziurki delikatnie poszerzamy palcami, aby się nie skleiły. Przekładamy listki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z garścią kostek lodu. Dzięki temu piekarnik będzie naparowany.
  8. Wyrośnięte listki (zdjęcie 4) smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi dodatkami, lekko je dociskając.
  9. Fougasse pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i spożywamy na ciepło lub studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów