Foccacia z rozmarynem

Foccacia z rozmarynem

Focaccia podana z dobrą oliwą w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina...

Zdjęcie - FOCACCIA Z ROZMARYNEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Focaccia z rozmarynem SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka oliwy oraz trochę do posmarowania
  • 1 łyżka soli
  • gruba sól do posypania
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wymieszaj drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn oraz wodę. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na 5 minut i ponownie wyrób.

Wyrobione ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.

Dużą blaszkę (piekarnikową) posmaruj oliwą i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Posyp pokrojonym drobno rozmarynem i posmaruj wierzch oliwą. Odstaw na chwilę, aby ciasto zaczęło rosnąć. "Ponakłuwaj" ciasto palcami, posyp gruboziarnistą solą i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 °C.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów