Flapjack

Flapjack

Zdjęcie - FLAPJACK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W końcu i ja musiałam tego spróbować. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę nazwę , to skojarzyła mi się ona z jakimś drinkiem. A okazało się , że chodzi o krajankę z płatków owsianych. Niektórzy za nią przepadają , inni nie za bardzo. Ja miałam mieszane odczucia , bo z jednej strony krajanka jest strasznie słodka - jednym kawałkiem można zaspokoić swój apetyt na słodycze na cały dzień , a po dwóch zaczyna już mdlić , a do tego jest jak dla mnie za tłusta (następnym razem zmniejszyłabym ilość masła) , to z drugiej strony , nie można się powstrzymać , żeby nie sięgnąć po ten drugi kawałek. To na pewno przez te płatki owsiane , które jak wiadomo są bardzo zdrowe ;-)
Przepis znaleziony u cuda.wianki , wielbicielki tejże krajanki :-)

Składniki:
- 500 g płatków owsianych
- 300 g masła
- 4 łyżeczki 'golden syrup' (u mnie syrop kukurydziany)
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 245 g jasnego brązowego cukru (najlepiej muscavado)

W rondelku na małym gazie podgrzewać masło, dodając cukier i 'golden syrup' (cały czas mieszać łyżką , aż do rozpuszczenia się składników). Jeśli masa zacznie się gotować , zdjąć z ognia i dalej mieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mleko skondensowane. Następnie wsypywać stopniowo płatki owsiane i dobrze wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (ok. 21 x 21 cm). Rozsmarować szerokim nożem , starając się nie ugniatać. Piec 20-25 minut w 160 st.C. Wyjąć z piekarnika , studzić przez jakieś 10 minut, a następnie pokroić w kwadraty. Ostudzić całkowicie na kratce kuchennej.

Zdjęcie - FLAPJACK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów