Flambirowane banany

Flambirowane banany
Składniki na 2 porcje: Zdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1/2 łyżki masła

Banany obrać. Cukier, masło sok z pomarańczy i banany dodać na patelnię, mieszać i powstającym karmelem polewać banany, jak karmel zgęstnieje dodać rum i podpalić, flambirować aż płomień zgaśnie (można też wybrać opcję, w której nie dodajemy rumu na patelnię tylko podgrzewamy go w osobnym garnku i polewamy nim banany już na talerzu i wtedy dopiero podpalamy) . Banany przyłożyć na talerz polać powstałym sosem podawać z lodami albo posłodzoną śmietaną, można dodać cynamon.

Zdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Flambirowane bananyZdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypieki i desery

Zdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort lodowy

Zdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omurice

Zdjęcie - Flambirowane banany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki przepis podstawowy

Kategorie przepisów