Flaki wołowe


Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły.
Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego.
Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso.
Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości.
Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni.
Składniki:

2 golonki z indyka
2 grzbiety z kurczka
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 mały por
3 listki laurowe
6-8 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej
świeży imbir 4-5 cm kawałek
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
- opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki
- flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą, pomimo tego iż kupiłam już flaki sparzone. Każdorazowo flaki zalewać gorącą wodą, ponieważ zalane zimną wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski
- do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny
- warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut
- podawać posypane zieleniną z pieczywem
