Fińska zupa letnia

Fińska zupa letnia

Szukając przepisów na letnie skandynawskie potrawy do akcji Skandynawskie Lato, natrafiłam na allrecipes na taką oto zupę. Jest to jedna z wielu wariacji na temat klasycznej zupy jarzynowej – prostej, smacznej i z sezonowych składników. Zmieniłam nieco proporcje poszczególnych składników, a efekt finalny okazał się jak najbardziej zadowalający – w sam raz na lekki obiad.

Zdjęcie - Fińska zupa letnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FIŃSKA ZUPA LETNIA
(4 porcje)
4 cebulki dymki,
5 niedużych, młodych ziemniaków,
2 młode marchewki,
100g zielonego groszku,
200g fasolki szparagowej,
4 szklanki bulionu warzywnego,
150ml śmietanki 12% lub 18% (słodkiej, z kartonika),
1 łyżka mąki,
sól i pieprz

Cebulki pokroić w plasterki. Szczypior z cebulek posiekać i odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki.
W garnku zagotować bulion. Wrzucić wszystkie warzywa i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy, intensywnie mieszając. Garnek postawić z powrotem na małym gazie i lekko podgrzać, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu każdą porcję posypać szczypiorem z cebulki dymki.

Poza sezonem do zupy można użyć mrożonej fasolki i groszku. Wówczas trzeba je dodać do zupy nieco później, bo mrożone warzywa wymagają krótszego gotowania.


Zdjęcie - Fińska zupa letnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów