Filety kurczaka z fasolką szparagową

Filety kurczaka z fasolką szparagową

Proste roladki z piersi kurczaka zawiniętej w plasterek szynki lub boczku, podany z fasolką, to pomysł na nietuzinkowy i smaczny obiad. Roladki mogą być podane z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Pierwszy raz jadłam tą potrawę u mamy, kiedy spróbowałam…wiedziałam, że znajdzie zasłużone miejsce na blogu . Serdecznie Polecam:))

Zdjęcie - Filety kurczaka z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • trzy piersi z kurczaka umyte, oczyszczone z błonek i osuszone
  • 10 plasterków wędzonego boczku (boczek kroję wzdłuż na cienkie plasterki), lub kilka przekrojonych na pół plasterków aromatycznej szynki
  • 600g. fasolki szparagowej
  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • sos beszamelowy lub serowy
  1. Piersi kurczaka kroję w poprzek na 3-4 części, w zależności od wielkości filetów. Przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek kurczaka owijam plasterkiem boczku i spinam wykałaczką.
  3. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku i majeranku ok.3min od zagotowania. Odcedzam i odstawiam.
  4. Na rozgrzany olej daję roladki i smażę obracając ok.10min.
  5. Na dno naczynia do zapiekania daję kolejno fasolkę, roladki i sos beszamelowy lub serowy. Całość zapiekam w mocno nagrzanym piekarniku ok.10min. (jeżeli nie macie czasu, ochoty robić sosu, można dodać śmietankę kremówkę z dodatkiem przypraw i gałki muszkatołowej). Smacznego!!!

Zdjęcie - Filety kurczaka z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Filety kurczaka z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów