Filet z kurczaka w sosie cytrynowym

Filet z kurczaka w sosie cytrynowym

Zdjęcie - Filet z kurczaka w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”.
Zdjęcie - Filet z kurczaka w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Filet z kurczaka w sosie cytrynowym
Składniki na 4 osoby:
4 pojedyncze filety z kurczaka bez skóry, niezbyt duże
8 plastrów chudego bekonu (w oryginale prosciutto)
12 świeżych liści szałwii
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Sos cytrynowy
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

4 łyżki oliwy do smażenia
ćwiartki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)

Włóż filety między dwa kawałki folii spożywczej i lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem. Na każdym filecie połóż trzy listki szałwii i zawiń go w dwa plasterki bekonu.

Rozgrzej na patelni oliwę. Włóż filety i smaż na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony.

W tym czasie przygotuj sos. Wlej do rondelka bulion z kurczaka i sok cytrynowy. Wsyp skrobię kukurydzianą i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową. Postaw na małym ogniu i podgrzewając doprowadź do wrzenia. Gotuj 1 minutę, aż zgęstnieje stale mieszając.

Przełóż filety na półmisek i polej sosem. Udekoruj wg uznania. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.


Źródło: Lemony Chicken Saltimbocca




Kategorie przepisów