Filet kurczaka z warzywami

Filet kurczaka z warzywami
Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad :-) Ten przepis pojawi się e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl

Zdjęcie - Filet kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • Sól morska
  • 500 g brukselki oczyszczonej z wierzchnich liści
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej bez pestek
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • Świeże zioła
Filety marynuję przez godzinę w oleju Kujawskim z ostrą papryką. Doprawiam bazylią, papryką słodką i solą. Smażę na oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Gotowe odstawiam i kroję na grubsze plastry. Brukselkę i marchewkę daję do wrzącej, posolonej wody. Gotuję 7 min. Przelewam zimną wodą i odsączam na sitku. Masło topię na patelni, dodaję ocet winny, całość gotuję 1 minutę. Brukselkę, marchewkę i papryczkę chili daję do sosu i podgrzewam, mieszając 2 minuty. Warzywa podaję z filetem kurczaka, na talerzu posypuję świeżymi ziołami. Smacznego :-)

Zdjęcie - Filet kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filet kurczaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów