Filet drobiowy ze szparagami

Filet  drobiowy ze szparagami

Zdjęcie - Filet  drobiowy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Miłośnikom szparagów polecam wspaniałe danie. Jest to filet z kurczaka nadziewany szparagami i duszony w sosie, gdzie również one się znajdują. Hit pod względem smakowym i wizualnym. Zachwyci gości bo świetnie nadaje się na świąteczne danie:)

Składniki

  • szparagi - 1 pęczek
  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • śmietanka 30% - 100 ml
  • olej do smażenia
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Instrukcje

Połowę pęczka szparagów zblanszować do pożądanej miękkości.

Umyty filet z kurczaka przekroić na pół, następnie wzdłuż. Każdy plaster delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem.  Na środku układać 3-4 szparagi. Ciasno zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.  Każdą porcję układać na patelni z rozgrzaną oliwą, przysmażyć na złoto z każdej strony. W trakcie smażenia dorzucić pokrojoną cebulę oraz czosnek i pokrojone pozostałe szparagi. Smażyć 3-4 min. Następnie wlać ok. 1/2 szklanki wody i dusić razem kilka minut pod przykryciem. Wlać śmietankę  i dusić jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Filet  drobiowy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów