Figi pieczone z miodem

Figi pieczone z miodem


Zdjęcie - Figi pieczone z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.
Zamiast rozmarynu proponuję dodać tymianek,a wino zastapić likierem pomarańczowym. Całość można posypać orzechami lub migdałami. Nowy smak, nowe doznania.......... Zdjęcie - Figi pieczone z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Figi pieczone z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

  • 8-9 dojrzałych fig
  • 4 łyżki miodu / cytrynowego/
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego aromatycznego wina
  • 2 łyżki świeżego soku wyciśnietego z cytryny
  • gałązka rozmarynu

Zdjęcie - Figi pieczone z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Wykonanie:
-Miód, masło i wino podgrzać w rondelku i mieszając chwilkę rozpuścić do połączenia się składników. -Dodać sok z cytryny. -Figi umyć, osuszyć, naciąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. -Polać winną mieszanką miodowo-cytrynową , dodać gałązke świeżego rozmarynu. -Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C na ok.15-20 minut. -Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Zdjęcie - Figi pieczone z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów