Fettucine w kremowym sosie z pieczonej papryki i sera feta
Przepyszny makaron z sosem zrobionym z zaledwie paru składników :) Wprawdzie pieczenie papryki, jej studzenie i obieranie zajmuje trochę czasu, ale spokojnie można to zrobić np. poprzedniego dnia wieczorem. Wówczas samo przygotowanie obiadu zajmie dosłownie kilkanaście minut.
Polecamy :)
FETTUCINE W KREMOWYM SOSIE Z PIECZONEJ PAPRYKI I SERA FETA
(2 porcje)
250g świeżego makaronu fettucine lub 180g suchego,
2 czerwone papryki,
120g sera typu feta,
125ml śmietanki kremówki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki świeżo startego parmezanu,
sól i pieprz,
świeża bazylia
Papryki umyć, osuszyć, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut, aż skóra zacznie miejscami robić się czarna. Wówczas wyjąć papryki, przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. Po tym czasie zdjąć skórkę.
Połowę papryki pokroić na kawałki, a drugą włożyć do kielicha blendera. Dodać ser feta, 1 łyżkę parmezanu, śmietankę i czosnek. Całość zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą (ja nie soliłam).
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, włożyć do garnka. Wlać sos i dodać pokrojoną paprykę. Całość wymieszać, ewentualnie krótko podgrzać w razie potrzeby. Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem i listkami bazylii.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
FETTUCINE W KREMOWYM SOSIE Z PIECZONEJ PAPRYKI I SERA FETA
(2 porcje)
250g świeżego makaronu fettucine lub 180g suchego,
2 czerwone papryki,
120g sera typu feta,
125ml śmietanki kremówki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki świeżo startego parmezanu,
sól i pieprz,
świeża bazylia
Papryki umyć, osuszyć, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut, aż skóra zacznie miejscami robić się czarna. Wówczas wyjąć papryki, przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. Po tym czasie zdjąć skórkę.
Połowę papryki pokroić na kawałki, a drugą włożyć do kielicha blendera. Dodać ser feta, 1 łyżkę parmezanu, śmietankę i czosnek. Całość zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą (ja nie soliłam).
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, włożyć do garnka. Wlać sos i dodać pokrojoną paprykę. Całość wymieszać, ewentualnie krótko podgrzać w razie potrzeby. Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem i listkami bazylii.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)