Faworki (przepis 3)

Faworki (przepis 3)

                    Dziś Tłusty Czwartek. Nie mogło u mnie zabraknąć faworków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy. Synek zachęcał mnie do ich zrobienia i bardzo mi pomagał. Wybrałam tym razem przepis Dorotuś. Wyszły pyszne, lecz muszę przyznać, że ciasto sprawiło mi nieco kłopotów. Bardzo długo je wyrabiałam. Potem we dwoje wałkowaliśmy je, wykrawaliśmy i kształtowaliśmy. Muszę powiedzieć, że w tym najlepszy jest mój synek. Idzie mu to ładnie, sprawnie i szybko, a przekłada uformowane faworki ze stolnicy na talerzyk jakby robił to codziennie ;) Potem smażenie we frytkownicy, obsypanie cukrem pudrem i zajadanie:) Wszystkim nam bardzo, bardzo smakowały. Pyszności, mniam :) Częstujcie się, jeśli jeszcze nie macie dość hihihi;)

Zdjęcie - Faworki (przepis 3)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3-4 talerze faworków (nam wyszły 3 kopiaste):

*1/2 kg mąki

*5 zółtek

*szczypta soli

*łyżka spirytusu

*pół szklanki śmietany (dałam 1 opakowanie 200g i potem jeszcze około 1 łyżkę)

*tłuszcz do smażenia (u mnie olej)

*cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, spirytus. Dobrze wyrobić (trwa to długo) by ciasto było miękkie i elastyczne (u mnie było z tym ciężko i ciasto nie wyszło mi do końca takie jakie miało być). Dobrze zbić wałkiem by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkować cieniutko. Radełkiem lub nożem wykrawać prostokąty o wymiarach około 12 cm na 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewlec przez otwór.

Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Zdjęcie - Faworki (przepis 3)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki (przepis 3)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów