Faworki Nelly Rubinstein

Faworki Nelly Rubinstein

Faworki smażę raz  w roku. I chociaż mam swój ulubiony, wypróbowany przepis, zdarza się, że sięgam po inny, zwłaszcza jeśli jest rekomendowany. W tym roku usmażyłam faworki Nelly Rubinstein a skusiła mnie tu mniejsza ilość żółtek, dzięki czemu nie musze się martwić o pozostałe białka a często mam problem co z nimi zrobić. Faworki są bardzo dobre, chrupiące i bardzo wciągające.

Zdjęcie - Faworki Nelly Rubinstein - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŹródło

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki (30 ml) rumu
  • 2 łyżki (30 g) drobnego cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki (35 g) miękkiego masła
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do podsypywania blatu
  • cukier do obsypania faworków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce zmiksować jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodać ocet i rum i zmiksować do połączenia. Dodać masło i śmietanę i znowu zmiksować do połączenia. Jeżeli zostaną małe grudki, to nic nie szkodzi. Cały czas miksując dodawać po trochu mąkę. Miksować do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne. Blat podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać je dłońmi około 5 minut. Wyrabianie powinno polegać na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłacza się w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blacie (w temperaturze pokojowej) na 10 minut.

Kategorie przepisów