Faworki Neli Rubinstein. Na Tłusty Czwartek

Faworki Neli Rubinstein. Na Tłusty Czwartek
Zdjęcie - Faworki Neli Rubinstein. Na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tłusty Czwartek. I słowa są zbędne. Dziś buzię otwieramy głównie do jedzenia pączków i faworków :)
U mnie na tapecie faworki. Darzę je miłością niezmierną i niezmienną. Już nawet nie wiem, który raz pojawiają się na blogu, ale wyznaję zasadę, że faworków nigdy dość. Tym razem z przepisu Neli Rubinstein. Jakie są? Idealne! Kruche, cienkie, delikatne, pełne większych i mniejszych bąbelków. Gorąco polecam! Okazja będzie też na tak zwaną "tłustą sobotę" ;)



Składniki przepis z książki "Kuchnia Nel", znaleziony na blogu Pistachio
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka (15 ml) octu
  • 2 łyżki (30 ml) rumu
  • 2 łyżki (30 g) drobnego cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej - u mnie 350 g mąki typ 480


Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej), u mnie dwa opakowania smalcu
  • mąka do podsypywania blatu
  • cukier do oprószenia faworków


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W dużej misce utrzeć jajko z żółtkami, cukrem i solą. Dodać ocet, rum i zmiksować do połączenia. Dodać masło, śmietanę i ponownie połączyć za pomocą miksera. Nie szkodzi, jeśli zostaną grudki, znikną później podczas zagniatania ciasta. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawać mąkę. Gotowe ciasto dodatkowo wyrabiać dłońmi przez około 5 minut. Na koniec owinąć je w folię spożywczą i odstawić na 10 minut na blacie (w temperaturze pokojowej).
W dużej, głębokiej patelni rozpuścić tłuszcz. Temperatura smalcu, gotowego do smażenia faworków, powinna wynosić około 180 stopni. Jeśli nie mamy termometru, dobrze rozgrzany tłuszcz poznamy po tym, że faworek do niego wrzucony od razu wypływa na powierzchnię, a wokół tłuszcz "wrze" i tworzy się bardzo dużo bąbelków powietrza.
Porcjami rozwałkowywać ciasto. Ciasto, które odkładamy zawijać ponownie w folię. Ciasto powinno być bardzo cienkie, w razie konieczności podsypywać stolnicę mąką. Wykrawać paski, nacinać pośrodku, a następnie przeplatać przez nacięcie jeden koniec faworka. Uformowane smażyć przez około 20-30 sekund z każdej strony - aż się ładnie zarumienią. Usmażone faworki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem. I zajadać! :)

Zdjęcie - Faworki Neli Rubinstein. Na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów