Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , , ,

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

Bananowe ciastka owsiane z żu…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Ciasteczkowe babeczki w wielka…

montka montka
cukierenka

Wielkanocne ciasteczka kawowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Delikatna szarlotka maślana

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

1

Kapusta włoska - duszona - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Drożdżówka z serem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki