Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , , ,

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

Pierś z kurczaka w harissie pi…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Galaretka z czerwonejJ porzecz…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Bruschetta caponata, czyli chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Gofry maślankowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodowe ciasto z serkiem śmie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bezglutenowy sernik z jagodami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Szarlotka z borówkami i rozmar…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie