Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , , ,

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

3

Szybkie pączki z serkiem wanil…

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Pączki odrywane w posypce kak…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Churros

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Tradycyjne pączki

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki śmietankowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Karp z musem chrzanowym i praż…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Chowder

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Pierogi z kapustą i grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Piernikowe ciastko z płynnym w…

Dzi Dzi
karmelowy

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!