Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , , ,

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

1

Ciasto waniliowe z budyniem i …

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Ciasto piaskowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta z musem malinowym

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tarta z figami i kremem migdał…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem dynia & jabłko & maj…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Francuski paj mięsny

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Klasyczny kurczak z patelni z…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Sos słodko – kwaśny do słoików

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pasta paprykowa

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Pomidory do słoika na zimę

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje