Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Strucla z orzechami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Puszyste bułki z makiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Kruche ciasto z malinami i bud…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z kokosem i biała cze…

Laura Laura
Cafe Babilon

Drożdżówka z jabłkami i migdał…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kokosowe i bezglutenowe ciasto…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Naleśniki z serkiem waniliowym…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Muffinki z malinami i kruszonk…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Chleb mieszany (na zakwasie)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!