Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Panini - włoskie bułeczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pierogi drożdżowe z cieciorką,…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Pełnoziarniste ciasteczka a'la…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Ciasto orzechowo - karmelowe

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z dynią jak pączki, l…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Kruche babeczki z kremem czeko…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Ślimaczki z czekośliwką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Ciasteczka stempelki

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasteczka orzechowo-cynamonow…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

1

Bocconotti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog