Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Oliwkowe knedelki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Bitki z makiem

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Zupa krem brokułowo - jarmużow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kopytka dyniowe na maśle szałw…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rustykalna tarta ze śliwkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Aromatyczne ciasteczka czekola…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera