Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

19

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lawasz

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Brzoskwiniowe ciasto budyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Brioszki z borówkami i paryski…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Powrót do dzieciństwa. I bułec…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Brioszka z wiśniami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Bezglutenowe magdalenki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułeczki z jagodami do odrywan…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Babeczki drożdżowe z borówkami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka babci Jasi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie