Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

12

Wisniowo-czekoladowa pokusa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

62

Batonik Bounty

Majana Majana
Majanowe pieczenie

5

Cynamonowe ciasteczka z cytrus…

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Pomarańcze w whisky

gania gania
My cuisine

Malinowa kasza manna

Kaś Kaś
Bake&Taste

Lody rabarbarowe z borówką ame…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Sorbet ananasowo-bazyliowy na…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Jabłka grójeckie wiśniami i ma…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Mus truskawkowy z białą czekol…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

6

Lody porzeczkowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Lody kawowe z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Porzeczki i maliny. Sorbet.Sez…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami