Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Czy słodycze mogą być zdrowe ?…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Brytyjskie ciacteczka ‚scones’…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Domowe batoniki musli

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cantuccini z migdałami i cytry…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Serniczki mascarpone z nutą po…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Keksiki bananowo-kokosowe

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Kruche rogaliki drożdżowe z dż…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Co zrobić z białek

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Florentynki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

3

Błyskawiczne pączki z serka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna