Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

19

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Błyskawiczne pączki z serka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Ostatkowe pączki hiszpańskie…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pets de nonnes "westchnienia m…

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Pączki z mascarpone (nadziewan…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Naan Berenji – perskie ryżowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zawijasy z ciasta francuskiego…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

2

Kruche rogaliki bez cukru i ja…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

2

Ciasto bezglutenowe z kaszą ja…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Drożdżowe rogaliki z białym se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ciastka bananowe (bez mąki psz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni