Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tartaletki z kremem pâtissière…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z czekoladą i wiśniami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Pyszne bułeczki z twarogiem i…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Przepisy z tych kategorii

Tarta z wędzonym łososiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Chleb orkiszowy na piwie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Ravioli z płynnym żółtkiem i p…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Pierożki kakaowe z pieczoną dy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto gotowane

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Chleb pszenno-żytni na maślanc…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny