Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Faworki lane angielskie. Senty…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Malasadas – potrugalskie pączk…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kruche ciastka z czekoladą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Chowder z ziemniakami i bruks…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kremowe risotto z szynką i pie…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Klopsiki zapiekane z makaronem…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka ze słonecznikiem i ana…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Cytrynowe placuszki twarogowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Tymiankowy kurczak

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko