Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Spaghetti z sosem i kuleczkami…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Ciasteczka z m&m's

Kasia Kasia
Pełny talerz

Schab duszony w sosie dyniowo-…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

1

Małe szarlotki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Babeczki " duszki " na hallowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Makaroniki amaretti dla NieAle…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Kasztanowe batoniki musli z j…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Drożdżówki z jabłkami w karmel…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasteczka dyniowe z czekoladą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze