Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Flądra na warzywnym spaghetti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zapiekanka z kurkami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Expresowe bułeczki

Laura Laura
Cafe Babilon

Pierożki smażone z konfektem r…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Migdałowe muffinki z jagodami…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Jagodzianki

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Wafle czekoladowe z orzechami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rogaliki jogurtowe-szybkie

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

O tajemniczej maszynce do lodó…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szyszki z ryżu preparowanego

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo