Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mazurek daktylowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Dorsz zapiekany z cebulą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Zdrowsze muffinki z bananem

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

Porowa jaglanka z ciecierzycą…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka jarzynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Delikatna szarlotka maślana

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

1

Kapusta włoska - duszona - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Drożdżówka z serem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...