Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

18

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Świąteczne babeczki o zapachu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Puszyste pierniczki

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kruche cynamonowe ciasteczka

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pierniczki na choinkę i nie ty…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki z migdałami

Laura Laura
Cafe Babilon

Świąteczne pierniki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Tartaletki z bakaliami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Pierniczki śmietankowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Miękkie pierniczki drożdżowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Pierniczki świąteczne

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni