Faszerowane pomidory

9 pomidorów
20 dag ugotowanej karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 woreczek ryżu
ser żółty
bazylia
sól
pieprz
olej
Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Ryż ugotować w wodzie w/g instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i 2 ząbki czosnku. Następnie wrzucić zmielone mięso i ryż. Wszytko razem dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Pomidory umyć, odkroić górę, łyżką usunąć miąższ i pestki.
Każdego pomidora faszerować nadzieniem
Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut temp. 180 st. Pod koniec pieczenia, pomidory posypać startym żółtym serem