Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki
Zdjęcie - Faszerowane pieczarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio cos za mna uparcie chodzilo i dosc dlugo nie mialam pojecia co. W koncu bedac na zakupach wpadlam wrecz na stoisko z pieczarkami.
Zazwyczaj kupuje bardzo male pieczareczki, a tym razem ze skrzynek wrecz wdzieczyly sie do mnie olbrzymie pieczarki. Prawie wolaly "kup mnie" ;) Wtedy wlasnie naszla mnie mysl, ze to jest to na co mam ochote.
Pomyslalam o wypelnionych kapeluszach wyciagnietych z piekarnika, cieplutkich, pelnych aromatycznego nadzienia. No i kupilam je. Przyzadzilam jak zwykle, a potem pomyslalam sobie, ze moglam nadziac je czyms innym. No, ale nic straconego, nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu.

Zdjęcie - Faszerowane pieczarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
500g duzych pieczarek
1 jajko
1 cebula
1 zabek czosnku
bulka tarta
natka pietruszki
ser tarty, najlepiej gouda
sok z cytryny
sol i pieprz

wykonanie:
Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy.
Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz kapeluszy i odstawiamy.
W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym masle podsmazamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane czesci pieczarek.
Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napelniamy farszem kapelusze pieczarek.
Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i ukladamy w nim napelnione pieczarki.
Pieczemy przez okolo 30 minut w temperaturze 180°C.
Pieczarki podajemy z mieszanka salat.
Smacznego!

Zdjęcie - Faszerowane pieczarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów