Faszerowane bakłażany po prowansalsku

Faszerowane bakłażany po prowansalsku

Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.
Przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 2 szt.bakłażanów
  • 2 szt.średnich cebul
  • 3-4 szt. czosnku
  • puszka pomidorów
  • szklanka pasty pomidorowej
  • 2 torebki naturalnego ryżu
  • garść natki pietruszki
  • parmezan
  • oregano
  • sól,pieprz
Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Usunęłam miąższ
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłamna niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posypałam go oregano,pieprzem i solą.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam pomidory i sos pomidorowy.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu.Wsypałam je do farszu.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystko wymieszałam.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów.Na wierzch posypałam je parmezanem.
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekłam w piekarniku 35-40 minutw temperaturze 180 stopni.Podlałam je odrobiną wody.Smacznego!
Zdjęcie - FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów