Fasolowa na boczku

Fasolowa na  boczku

Zdjęcie - Fasolowa na  boczku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. 400 g drobnej fasolki

300 g wędzonego boczku - drobno krojonego w paski

litr bulionu

jedna cebula - posiekana

4 ząbki czosnku - siekane

jeden duży ziemniak - pokrojony w drobną kostkę

łyżeczka ostrej papryki

2-3 listki laurowe

pieprz mielony do smaku

sól do smaku

Fasolkę moczyłam przez noc a następnie ugotowałam do miękkości - ok. 50 minut. Zlałam wodę.

W garnku o grubym dnie podsmażyłam na oleju boczek, tak by wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodałam cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodałam ziemniaka i podsmażyłam całość kilka minut. Następnie dorzuciłam ugotowaną i odcedzoną fasolkę oraz przyprawy - podsmażyłam kilka minut. Dolałam bulion, zagotowałam i zmniejszyłam ogień do minimum. Pod przykryciem gotowałam fasolową jakieś 30-40 minut. 

Kategorie przepisów