Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami
(6 porcji)
Składniki:
- 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami
- 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 250 g pieczarek, w plasterkach
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego
Przygotowanie:
- W większym rondlu zagotuj osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 do 5 minut. Odcedź i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Rozgrzej żeliwną, dostosowaną do zapiekania w piekarniku średnią patelnię, włóż boczek i smaż mieszając przez 5 minut. Następnie włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
- Wmieszaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Włóż czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund, następnie wmieszaj mąkę i smaż kolejną minutę.
- Wlej bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne
- Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj fasolkę. Posyp startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania.
- Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
English version
Green bean and mushroom bake
(6 servings)
Ingredients:
- 450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed
- 2 slices bacon, diced
- 1 onion, diced
- 250 g mushrooms, sliced
- salt and pepper
- 2 cloves garlic, minced
- 2 tablespoons flour
- 1 cup chicken stock
- 1 cup half-and-half
- 1 cup shredded cheddar cheese
Preparation:
- Bring a large pot of salted water to a boil, cook green beans for 3-5 minutes. Drain and set aside.
- Preheat oven to 200 oC.
- Place diced bacon in a cast iron skillet or regular pan and cook over medium heat for 5 minutes, stirring regularly. Add onion and cook until translucent.
- Stir in the mushrooms, season with salt, and pepper and cook for about 4 to 5 minutes, stirring regularly.
- Add the garlic and cook for another 30 seconds,next stir in flour and cook for 1 minute.
- Add the stock and simmer for 1 minute, gently scraping up any brown bits. Lower the heat to medium-low and slowly stir in the half-and-half. Cook for about 6-8 minutes, or until the mixture has thickened, stirring occasionally.
- Remove from the heat and gently stir in the green beans . Top with shredded cheddar cheese and bake for 10-15 minutes, or until heated through and bubbly. If you don’t have a cast iron skillet, use a regular skillet then transfer the green bean mixture to an oven safe dish.
- Serve immediately.
Enjoy!