Fasolka po bretońsku


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przed kilkoma tygodniami, znów dostałam świeżo łuskaną fasolę Jaś. Tym razem przerobiłam ją na fasolkę po bretońsku.
W takiej postaci fasolę jemy kilka razy do roku. Nie za często, żeby się nie przejadła. W większości przypadków jest to fasola suszona, ale jak dotąd dopisuje mi szczęście i mam fasolę prosto ze strączków! Taki obiad doskonale rozgrzewa i syci. W towarzystwie chrupiącej bagietki stanowi naprawdę bardzo dobry posiłek. Dodałam trochę wędzonej papryki, która doskonale wzbogaciła smak.
Poza tym, fasolka po bretońsku, to idealne danie dla rozkojarzonych i zapominalskich (czyli np. dla mnie), bo taka fasolka jest nawet lepsza, kiedy się trochę rozgotuje :) Świetnie zagęszcza sos, który łatwiej jest wybierać bagietką z miseczki.

Fasolka po bretońsku
4-5 porcji

600 g fasoli Jaś*
1 cebula
180-200 g podsuszonej, aromatycznej kiełbasy
500 ml pomidorowej passaty lub zagęszczonego soku pomidorowego (użyłam Melisa). Może też być zamiast passaty 100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki (do dostania np. w Marks&Spencer)
1 łyżeczka majeranku
około 0,5 łyżeczki soli (trzeba sprawdzać, czy nie trzeba więcej)

Świeżą fasolę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę na ćwierćplasterki, a kiełbasę w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę z kiełbasą dodać do fasoli po około pół godzinie od rozpoczęcia gotowania. Dodać też passatę lub koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę. Gotować jeszcze około pół godziny lub dłużej. W sumie fasolka po bretońsku gotuje się około godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień. Podawać z pieczywem.

*Suchą fasolę zalać wodą (2-3 szklanki) i zostawić na 8 godzin do namoczenia. Gotować w tej samej wodzie tak samo jak świeżą fasolę.

Przepisy z tych kategorii

Garnek pełen warzyw
5

Garnek pełen warzyw

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Dorsz zapiekany z jabłkami

Dorsz zapiekany z jabłkami

figmara figmara
figowe smaki

Brukselka z marchewką

Brukselka z marchewką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski)
1

Ziemniaczane kluchy mojej babc…

food² food²
Food Square

Bakłażany w pomidorowym sosie curry

Bakłażany w pomidorowym sosie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Maurytyjskie curry z kurczaka
1

Maurytyjskie curry z kurczaka

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska

VADA - pączki / donaty z socze…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

napiecyku napiecyku
napiecyku

Policzki wieprzowe duszone w piwie
1

Policzki wieprzowe duszone w p…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Paluszki rybne – czyli ryba na obiad !
2

Paluszki rybne – czyli ryba na…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Fasola Jaś z papryką i selerem naciowym

Fasola Jaś z papryką i selerem…

figmara figmara
figowe smaki

Ryba pieczona z tapenadą

Ryba pieczona z tapenadą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku