Fasolka po bretońsku


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przed kilkoma tygodniami, znów dostałam świeżo łuskaną fasolę Jaś. Tym razem przerobiłam ją na fasolkę po bretońsku.
W takiej postaci fasolę jemy kilka razy do roku. Nie za często, żeby się nie przejadła. W większości przypadków jest to fasola suszona, ale jak dotąd dopisuje mi szczęście i mam fasolę prosto ze strączków! Taki obiad doskonale rozgrzewa i syci. W towarzystwie chrupiącej bagietki stanowi naprawdę bardzo dobry posiłek. Dodałam trochę wędzonej papryki, która doskonale wzbogaciła smak.
Poza tym, fasolka po bretońsku, to idealne danie dla rozkojarzonych i zapominalskich (czyli np. dla mnie), bo taka fasolka jest nawet lepsza, kiedy się trochę rozgotuje :) Świetnie zagęszcza sos, który łatwiej jest wybierać bagietką z miseczki.

Fasolka po bretońsku
4-5 porcji

600 g fasoli Jaś*
1 cebula
180-200 g podsuszonej, aromatycznej kiełbasy
500 ml pomidorowej passaty lub zagęszczonego soku pomidorowego (użyłam Melisa). Może też być zamiast passaty 100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki (do dostania np. w Marks&Spencer)
1 łyżeczka majeranku
około 0,5 łyżeczki soli (trzeba sprawdzać, czy nie trzeba więcej)

Świeżą fasolę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę na ćwierćplasterki, a kiełbasę w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę z kiełbasą dodać do fasoli po około pół godzinie od rozpoczęcia gotowania. Dodać też passatę lub koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę. Gotować jeszcze około pół godziny lub dłużej. W sumie fasolka po bretońsku gotuje się około godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień. Podawać z pieczywem.

*Suchą fasolę zalać wodą (2-3 szklanki) i zostawić na 8 godzin do namoczenia. Gotować w tej samej wodzie tak samo jak świeżą fasolę.

Przepisy z tych kategorii

5

Garnek pełen warzyw

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

1

Bakłażany z pomidorami, z jajk…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Ziemniaki pieczone jak z ognis…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Sałatka sułtańska z miażdżonym…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pasztet

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Warzywa pieczone i celebracja…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

12

Roladki schabowe nadziewane or…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Lekka sałatka z mixu sałat i s…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ozorki w sosie chrzanowym

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pieczeń, czyli klops z cukinią

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG