Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biała fasola gotowana z dodatkiem kiełbasy i boczku w sosie pomidorowym, przyprawiona majerankiem. Pyszne, treściwe danie idealne na obiad w porze jesienno-zimowej.

6
Calories300
kcalSkładniki400 g fasoli biały jaś
200 g kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 l passaty pomidorowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ½ łyżki majeranku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
- Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin.
- Następnie odlać wodę, w które się moczyła, nalać świeżą, trochę nad poziom fasoli. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować częściowo pod przykryciem przez około 1 godzinę.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni, posolić i przełożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić kiełbasę, smażyć do zarumienienia, dodać do cebuli. Następnie na patelnię wrzucić boczek, w razie potrzeby wlać odrobinę oleju, smażyć przez kilka chwil, dodać do cebuli i kiełbasy. Kiedy fasola zacznie mięknąć (mniej więcej po 40 minutach gotowania) dodać cebulę, kiełbasę i boczek. Wlać passatę, dodać majeranek, wymieszać i gotować na małym ogniu częściowo pod przykryciem do miękkości fasoli. Pod koniec dodać do smaku sól i pieprz.