Bułeczki z sezamem al’a bajgle
Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne !
Jest to przepis idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczywem. Można wykonać je w Thermomixie , robocie kuchennym czy ręcznie.
Polecam bułki najpierw posmarować jajkiem, a potem obtoczyć w sezamie.
Ważne jest to aby piekarnik był dobrze nagrzany. Jeśli chcecie uzyskać bardzo chrupiącą skórkę należy włożyć na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bułeczki z sezamem na pewno zasmakują całej rodzinie !
Składniki:
750 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam ⠀
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. ⠀
Kategorie: Pieczywo Kuchnia: Zdrowa Tagi: bułki Czas przygotowania: 1 hour Cook Time: 20 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki- 750 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
- Sezam ⠀
- Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia.