Fasolada

Fasolada
Zdjęcie - Fasolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki. W tym przepisie zdecydowałem się urozmaicić tradycyjny grecki przepis przez dodanie cukinii oraz ostrej papryki dla podkręcenia smaku. Tradycyjnym greckim dodatkiem do tej zupy są również oliwki i ser feta. Fantastyczna propozycja nie tylko na mroźne zimowe wieczory. Bulion warzywny można przygotować samemu z tego przepisu lub w wersji non-vege użyć bulionu z kury.


  • 500 fasoli białej
  • 1 duża cukinia
  • 3l bulionu warzywnego
  • 600ml passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju smakowego z bazylią
  • natka pietruszki

Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.


Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.


Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki.


Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.




Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


Kategorie przepisów