Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Fasola z jarmużem w sosie  pomidorowym

Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.

Zdjęcie - Fasola z jarmużem w sosie  pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 por
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik domowych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • 4 małe liście laurowe
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), wypłukać i ugotować al dente. Na oleju rzepakowym zrumienić pokrojona w plastry marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. dołożyć pomidory i pokrojony jarmuż, zalać wywarem, przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę. Gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

 

źródło: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska

Kategorie przepisów