Farfalle z brokułami, kiełkami i serem blue

Po powrocie z Baziółkowego obiadu, zachęcona przez Waniliowa chmurkę i Feed me better postanowiłam skosztować kiełków, których do tej pory nigdy nie jadłam.
Przy pierwszej wizycie w sklepie, zakupiłam małe opakowanie kiełków brokuła i nie wiedząc co z nimi począć stworzyłam makaronową sałatkę. Ponieważ jednak tego dnia, już dawno zaszło słonko, a sałatka wyszła pyszna, postanowiłam powtórzyć moje danie jeszcze raz by móc się nim z Wami podzielić. Za drugim razem użyłam kiełków rzodkiewki, wyszło równie smacznie, choć osobiście bardziej smakowały mi delikatniejsze w smaku kiełki brokuła.
Składniki (3 porcje): 200g makaronu farfalle 100g sera pleśniowego blue brokuł 50g kiełków brokuła lub rzodkiewki 2 gałązki świeżego tymianku kilka listków czerwonej bazylii sól morska pieprz czarny odrobina oliwy z oliwek + ząbek czosnku 4 łyżki śmietany 18% sól morska pieprz czarny
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i lekko skrapiamy oliwą. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok.7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy. Ser kroimy w kostkę, kiełki i zioła płuczemy. Do śmietany przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze nakładamy makaron, następnie kupkę kiełków, ugotowane różyczki brokuła i pokrojony ser. Miejscami nakładamy sos czosnkowy. Całość lekko solimy i pieprzymy, na wierzch sypiemy liski tymianku i układamy liście czerwonej bazylii.
Do sałatki warto przygotować grzanki, wystarczy posmarować chleb masłem i włożyć na ok.10-15 minut do piekarnika ustawionego na 180st C.
Przy pierwszej wizycie w sklepie, zakupiłam małe opakowanie kiełków brokuła i nie wiedząc co z nimi począć stworzyłam makaronową sałatkę. Ponieważ jednak tego dnia, już dawno zaszło słonko, a sałatka wyszła pyszna, postanowiłam powtórzyć moje danie jeszcze raz by móc się nim z Wami podzielić. Za drugim razem użyłam kiełków rzodkiewki, wyszło równie smacznie, choć osobiście bardziej smakowały mi delikatniejsze w smaku kiełki brokuła.

Składniki (3 porcje): 200g makaronu farfalle 100g sera pleśniowego blue brokuł 50g kiełków brokuła lub rzodkiewki 2 gałązki świeżego tymianku kilka listków czerwonej bazylii sól morska pieprz czarny odrobina oliwy z oliwek + ząbek czosnku 4 łyżki śmietany 18% sól morska pieprz czarny





Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i lekko skrapiamy oliwą. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok.7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy. Ser kroimy w kostkę, kiełki i zioła płuczemy. Do śmietany przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze nakładamy makaron, następnie kupkę kiełków, ugotowane różyczki brokuła i pokrojony ser. Miejscami nakładamy sos czosnkowy. Całość lekko solimy i pieprzymy, na wierzch sypiemy liski tymianku i układamy liście czerwonej bazylii.
Do sałatki warto przygotować grzanki, wystarczy posmarować chleb masłem i włożyć na ok.10-15 minut do piekarnika ustawionego na 180st C.
