Fałszywa ryba faszerowana
ta ryba faszerowana to coś, na co mamy ochotę przez cały rok. więc nie jest robiona jedynie na wigilię. a i tak na nią się czeka. niekwestionowanym mistrzem jej wykonania jest tata. najczęściej robi ją ze zwykłego dorsza, choć ostatnio łosoś też zaczął wchodzić w grę. w zależności od użytej ryby oczywiście zmienia się smak.
próbowałam dwóch innych wersji ryby w podobnej postaci. przygotowałam przepis jacka nieżychowskiego na faszerowanego szczupaka i klasyczny w formie terriny. każdy inny i każdy wart wypróbowania.
ryba faszerowana taty
- 70-80 dkg ryby ze skórą (filety z dorsza, szczupaka, łososia),
- 20 dkg włoszczyzny na 2 litry wody,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 dkg czerstwej bułki,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2 dkg kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- płócienna ściereczka
Ugotować wywar z włoszczyzny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Warzywa i przyprawy usunąć. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju. Mięso ryby oddzielić od skóry, którą pozostawić. Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę raz zmielić. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić. Żółtko, żelatynę, kaszę mannę wymieszać z masą rybną. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białko. Ściereczkę zamoczyć i bardzo dobrze wyżąć. Rozłożyć na płaskiej powierzchni. Wysmarować masłem. Rozłożyć pozostawioną skórę, na to wyłożyć przygotowany farsz. Zwinąć w kształt rolady razem ze ściereczką. Bawełnianym sznurkiem związać, jak baleron. Włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Gotować na najmniejszym ogniu przez 1 godzinę. Wyjąć z wywaru, nie rozwijać, obciążyć np. deską do krojenia i moździerzem. Pozostawić do wystygnięcia. Podawać z sokiem z cytryny i majonezem.
Przepis podaję z użyciem filetów ze skórą - wtedy wygląda rzeczywiście na faszerowaną, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak. Dla wygody zazwyczaj robimy ją z ryby bez skóry.
wersja wykonana z łososia, oprócz smaku zmienia się też i kolor. widać też, że zmielona została z rybą marchewka.