Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie

Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie


Zdjęcie - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znowu mi się udało wspólnie coś upiec .


Tym razem z Małgosią.

Chlebek na zakwasie z dynią z tej strony http://gotujebolubi.pl/na-zakwasie-z-dynia/.

Użyłam pieczonej dyni hokkaido - dlatego może chleb jest ciężki, wilgotny i trochę przypomina w konsystencji ciasto.

Przepis podaję za autorką:

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
1/2 szklanki puree z dyni - u mnie 200 g pieczonej dyni hokkaido
100 g pestek ze słonecznika
1 płaska łyżka soli


Zdjęcie - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki. Smacznego!

Zdjęcie - Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów