English muffins – drożdżowe muffiny angielskie

English muffins – drożdżowe muffiny angielskie

Zdjęcie - English muffins – drożdżowe muffiny angielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny znane na wyspach nie od dziś, opanowały w ciągu ostatnich kilku lat także serca Polaków.

Nie dajcie się jednak zwieźć nazwie dzisiejszego wypieku, do której możecie być przyzwyczajeni. Otóż English Muffins to nie do końca to samo co słodkie muffiny, np. cytrynowe z kawałkami czekolady.

English muffins to drożdżowe angielskie bułeczki, podawane głównie na śniadanie.

Smakują świetnie na słodko np. z ulubioną konfiturą, ale najbardziej kojarzone są chyba z jajkami po benedyktyńsku.

Tak zaserwowane śniadanie to chrupiący angielski muffin, przekrojony na pół i podgrzany ja tost. Na nim szynka i jajko w koszulce. Całość polana jest fantastycznym kremowym sosem holenderskim (danie widoczne na zdjęciu pod wpisem).

I właśnie w takiej formie smakują najlepiej, chociaż w wersji kanapkowej też są godne polecenia :)

Zdjęcie - English muffins – drożdżowe muffiny angielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English muffins

  • 450 g mąki pszennej razowej typ 650
  • łyżeczka drożdży instant
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki semoliny (lub kaszy manny)
  1. W rondelku rozpuszczamy mleko z masłem. Zestawiamy z ognia i chwilę studzimy (aby było letnie).
  2. Do misy przesiewamy mąke, łączymy z drożdżami, cukrem i solą.
  3. Stopniowo wyrabiamy ręką lub mikserem ciasto, wlewając letnie mleko z masłem.
  4. Po kilku minutach wyrabiania owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do misy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Po podwojeniu objętości ciasta, wałkujemy je na placek o grubości ok. 1 cm.
  6. Wykrawamy okrągłe bułeczki o średnicy 8 cm (za pomocą szklanki lub wykrawaczaki).
  7. Muffiny obtaczamy w każdej strony w semolinie i odkładamy na papier do pieczenia.
  8. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  10. Muffiny pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią.
  11. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Zdjęcie - English muffins – drożdżowe muffiny angielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów