Enchiladas – zapiekanka meksykańska
            Tradycyjne danie meksykańskie i jedno z najpopularniejszych dań wśród zapiekanek. Tortille przeważnie z mąki kukurydzianej, wypełnione mięsem z kurczaka, papryką chilli, cebulą i serem. Enchiladas podane z salsą z pomidorów, awocado i smietaną. Szybkie, smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 6 szt. tortilli
 - 600 g filetów z kurczaka
 - 1 papryczka chilli
 - 1 czerwona cebula
 - 3 szt. szalotek
 - 140 g startego żółtego sera
 - 1/2 szklanki smietany
 - sól, pieprz
 - oliwa do smażenia
 
Składniki na salsę:
- 3 dojrzałe pomidory
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - 1 awocado
 - 1 łyżka soku z limonki
 - swieże gałązki kolendry
 
Wykonanie:
- Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki.
 - Smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, dodać pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, doprawić do smaku.
 - Tortille podgrzać do zmiękczenia.
 - Na każdą tortille nałożyć farsz z kurczaka, zwinąć, polać serem wymieszanym ze smietaną.
 - Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
 - W między czasie przygotować salsę pomidorową: pomidory i awocado pokroić na kawałki, cebulę w talarki, doprawić solą, wymieszać z sokiem z limonki.
 - Na podpieczone tortille wyłożyć salsę, udekorować gałązkami kolendry.
 - Podawać na ciepło.
 
Smacznego ?
źródło: Good Taste
            
