Ekspresowe Magdalenki

Ekspresowe Magdalenki

 

Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta ciasteczka uwielbia moja córka. Dlatego też robię specjalnie dla niej. Tym razem przepis na ich wykonanie jest naprawdę szybki i prosty. Nie potrzebujemy nawet miksera, bo składniki mieszamy w misce. Córa chciała bez dodatków, więc są tylko z nutą cytryny. Jeśli macie formę do wypieku Magdalenek, to polecam, są naprawdę pyszne :-)


Składniki na ekspresowe Magdalenki:

  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Jak zrobić ekspresowe Magdalenki?


1. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą trzepaczki aż cukier się rozpuści.
2. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, mleko i miód - mieszamy do połączenia się składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, mieszamy. Na samym końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita.
4. Blaszkę za pomocą pędzla smarujemy delikatnie olejem, za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta, tak do wysokości 3/4.
5. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach, funkcja góra - dół przez około 12 - 15 minut. Ciasteczka powinny nam się ładnie zarumienić. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ekspresowe Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów