Ekspresowe ciasto z gruszkami
            
Do przepisu na ekspresowe ciasto z gruszkami użyłam oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory, który powstaje z pierwszych zebranych w roku polskich nasion rzepaku. Świetnie sprawdzi się do posiłków przygotowywanych na ciepło, jak i na zimno. Jest źródłem kwasów omega-3 i witamin E oraz K.
Olej Kujawski z edycji limitowanej Pierwsze Zbiory będzie dostępny w sklepach w we wrześniu i w październiku.
Składniki na ekspresowe ciasto z gruszkami:
- 2 szklanki mąki
 - ½ szklanki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 szklanka maślanki
 - 2 jajka
 - 4 płaskie łyżki kakao
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 3 gruszki
 

Jak upiec ekspresowe ciasto z gruszkami ?
Do miski wsypujemy składniki sypkie: mąkę, kakao, cukier oraz sodę i mieszamy.
W osobnej misce łączymy maślankę z jajkami oraz olejem Kujawskim.
Do mokrych składników wsypujemy partiami składniki suche i całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Mieszamy krótko do połączenia się składników. Masa nie musi być jednolita.
Przygotowane ciasto ekspresowe przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczemy. Na wierzch układamy kawałki gruszek i lekko dociskamy je do ciasta. Pieczemy przez ok. 40 min. lub do tzw. “suchego patyczka” w temperaturze 180 stopni C (“góra-dół” bez termoobiegu).
Gotowe ekspresowe ciasto z gruszkami posypujemy cukrem pudrem.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania:  50 min.
Stopień trudności: średni