Ekspresowe ciasteczka cynamonowe

Jeśli masz w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, to nie widzę przeszkód, żebyś za 20 minut nie mógł cieszyć się korzennym smakiem ostatnio moich ulubionych ciasteczek.
To tzw. palmiery, które powstają poprzez zrolowanie, a następnie pokrojenie ciasta. Prościzna! :) Z jednej strony są karmelkowo-chrupiące, z drugiej delikatne. Naprawdę bardzo ciekawe w smaku!
Ps. I nie są spalone :) Ciastka swój ciemny kolor zawdzięczają mieszance muscavado i cynamonu :)


- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- miód - 2 łyżki
- cukier dark muscavado - 2 łyżki
- przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
Miód z cukrem i przyprawą piernikową lekko podgrzej, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Masę (o konsystencji gęstego syropu) rozsmaruj na płacie ciasta francuskiego, włóż na 5 minut do lodówki.
Ciasto zwiń z obu stron wzdłuż dłuższych boków, aby zrolowane części spotkały się na środku. Pokrój w poprzek na ok. 1 cm kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 210 oC przez ok. 15 minut.
Gorące ciasteczka przełóż na kratkę, aby się wystudziły, dolną stroną (pokrytą miodową, roztopioną masą) do góry. Ostudź i podawaj.